Naše preporuke

Na ovoj stranici možete naći neke od naših prijedloga za knjige, dokumentarce, blogove o hrani, podcaste i sl.

Knjige

 


Super Immunity
 –
U ovoj knjizi Dr. Joel Fuhrman nas upozorava kako veliki dio naših zdravstvenih problema, od obične prehlade do mnogo ozbiljnijih bolesti kao što su srčane tegobe ili karicinom, dolazi od prehrane siromašne nutrijentima. Bili mi vegani, vegetarijanci, paleo, pa čak ako i ne pripadamo ni jednom posebnom stilu života, svi mi znamo važnost uključivanja namirnica biljnog porijekla u našu prehranu. Ovdje ćete naći plan ishrane koju dr. Fuhrman naziva G-BOMBS (na engleskom Greens, Beans, Onions, Mushrooms, Berries, and Seeds) što bi u prijevodu značilo zeleno lisnato povrće, mahunarke, luk, gljive, bobičasto voće i sjemenke. Ako u  svakodnevnu ishranu uključite ove namirnice možete očekivati vrlo dug, zdrav i aktivan život.

 

 

 


Eat to Live
 – Još jedna zanimljiva knjiga Dr. Joel Furhman-a u kojoj se pretilost i neumjerenost u hrani opisuju kao dva glavna uzroka mnogih modernih stanja i bolesti. Dr. Joel Furhman nudi plan prehrane koji će vam pomoći da izgubite višak kilograma i više ih nikada ne vratite. Međutim, ovo nije knjiga o “čudesnoj” dijeti, nego knjiga o stilu života koja od vas zahtijeva značajne promjene u ishrani i vašem načinu razmišljanja o hrani. Ako ovo zvuči prestrašno :-), dobra vijest je da su svi recepti ukusni i spravljeni od cjelovitih, svakodnevnih sastojaka.

 

 

 

 

 

Salt Sugar Fat – Istraživački novinar New York Timesa Michael Moss, detaljno je istražio kako je prehrambena industrija utjecala i utječe  na stvaranje loših prehrambenih navika kod ljudi. Poznat vam je onaj osjećaj zadovoljstva nakon što pojedete sladoled ili čips? Da li ste ikad čuli za termin “točka blaženstva”? Kompanije koje se bave proizvodnjom hrane, znanstvenim metodama kombiniraju omjere soli, šećera i masnoće kako bi kod svojih kupaca stvorili ovisnost.

U ovoj knjizi, Moss opisuje kako je marketinška kampanja prehrambene industrije preuzela onu duhanske, te svoje proizvode predstavljala kao zdravije. Tako su oni reklamirani kao proizvodi s malo masnoće, malo šećera ili malo soli. Isti proizvodi, međutim, u rijetkim su slučajevima uistinu zdravi. Mnogi proizvodi koji su primjerice označeni kao oni koji imaju nizak udio masti, imaju visok udio šećera. Proizvodi koji imaju malo soli, imaju visoke udjele masnoće i šećera, objašnjava Moss. Nakon što je pročitate više nikad nećete gledati tablicu hranjivih vrijednosti na isti način.

 Whole
 – Autori Dr. T Colin Campbell, autor Kineske studije, i Dr. Howard Jacobson i u ovoj knjizi nastavljaju osvješćivati  ljude o važnosti neobrađenih, prirodnih namirnica biljnog porijekla koje bi trebale biti važan dio naše svakodnevne prehrane.

 

 

 

 

 

 

Finding Ultra – ovo je priča o osobnoj transformaciji . Autor knjige Rich Roll se uoči svog 40. rođendana odlučuje potpuno promijeniti svoj život jer osjeća da više nije u dobroj formi. U kratkom vremenu postaje vegetarijanac, a zatim vegan, i sebi zadaje do tada nezamislivi cilj: završiti Ultraman “Epic 5”–utrku koja se sastoji od pet uzastopnih Ironman triatlona na pet različitih havajskih otoka u vremenu ne dužem od tjedan dana. Ovo je priča o nevjerovatnoj transformaciji koja dokazuje da je potrebna samo želja i snaga volje kako bi uspjeli ostvariti svoje snove.

 

 

 

 

No Meat Athlete – Ako nemate namjeru postati vrhunski sportaš kao Rich Roll, ali želite zdravije živjeti i uvesti malo aktivnosti u svoj život, tada je ovo knjiga za vas. U ovoj knjizi, Matt Frazier nudi praktične savjete o hrani, kuhanju, vježbanju. Posjetite njegovu web stranicu http://www.nomeatathlete.com/ za više informacija.

Kuharice

Oh She Glows
The Happy Herbivore Cookbook
Everyday Happy Herbivore
Happy Herbivore Light & Lean
Rawsome Vegan Baking
Vegan Richa’s Indian Kitchen
Chocolate-Covered Katie
But I Could Never Go Vegan!
The Homemade Vegan Pantry
The Plantpower Way

Dokumentarci

Forks over knives – u ovom dokumentarcu sudjeluju neki od najpoznatijih zagovaratelja prehrane bazirane na biljnim proizvodima, kao što su Caldwell Esselstyn, T. Colin Campbell, John A. McDougall, Neal D. Barnard, a koji tvrde da se većina, ako ne i sve, degenerativne bolesti mogu kontrolirati ili čak preokrenuti odbacivanjem hrane koja se temelji na životinjama i prerađenoj hrani.

 

Fat, Sick & Nearly Dead – Joe Cross je u svojim četrdesetima, godinama boluje od urtikarije (autoimune bolesti), stalno je na kortikosteroidima, ima više od 130 kg i osjeća se bolesno.  Traži  pomoć doktora Joel Furhman-a koji ga nadgleda dok posti 60 dana na zelenim sokovima.Ostvareni rezultati su zaista impresivni. Gubi 50kg te prestaje koristiti lijekove. Na svom putu Joe susreće razne ljude, razgovara o njihovim prehrambenim navikama te uspijeva nagovoriti pretilog vozača kamiona da krene njegovim stopama.

Food Inc. – Odakle dolazi naša hrana? Kako se prozvodi? Tko odlučuje o sigurnosti korištenja pojedine hrane? Tko odlučuje što mora biti na etiketi i što te etikete uopće znače? Ovaj dokumentarac odgovara na sva ova pitanja te nam ujedno daje uvid u ekonomsku i zakonsku moć divova prehrambene industrije.

Fed Up – Ovo je dokumentarac  o najvećem krivcu za današnju epidemiju pretilosti – šećeru. Autor nam pokazuje nevjerovatnu moć velikih kompanija i proizvođača šećera koji sa svojom neiscrpnom financijskom moći, zaustavljaju ili usporavaju zakone koji bi pružili zdravije obroke za djecu.

Vegucated – je dokumentarac koji prati tri njujorška ljubitelja mesa i sira koji se odlučuju preći na vegansku ishranu 6 tjedana.

Podcasti

Rich Roll – je naš najomiljeniji podcast u kojem on ugošćuje zanimljive goste i s njima obrađuje razne teme iz područja zdravlja, fitnessa, prehrane, umjestnosti, poduzetništva i duhovnosti.

No meat athlete – u ovom podcastu možete čuti savjete o veganskoj i vegetarijanskoj prehrani, o trčanju i treninzima, o zdravom načinu života i promjeni nezdravih navika, a sve to uz zvučna imena:  Rich Roll, Brendan Brazier, Heather Crosby, Leo Babauta, Rip Esselstyn, Nicole Antoinette…

One you feed –
Podcast u kojem se vode razgovori o kreiranju života vrijednog življenja. Veoma inspirativno!

Nutrition facts – Ovdje možete pronaći najnovije vijesti iz područja zdravlja i prehrane, a koje prezentira Dr. Michael Greger M.D.

Blogovi i web stranice

The happy pear
Finding vegan
Happy herbivore
Blissful basil
Chocolate covered Katie
The full helping
Yum universe
Connoisseurus veg
Cookin Canuck
Faring well
Happy hearted kitchen
Healthy Happy Life
I love vegan
Keepin it kind
Minimalist baker
My new roots
Oh she glows
Olives for dinner
Pickles n honey
The colorful kitchen
The vegan8
The plant strong vegan
This rawsome vegan life
Vegan Richa
Vegan yack attack
Well and full
Allyson Kramer
Post punk kitchen
Thug kitchen
Vegan miam

Youtube kanali

Happy Pear – Dave i Steve Flynn su super pozitivni jednojajčani blizanci koji stoje iza brenda Happy Pear. Njihov glavni cilj je inspirirati i potaknuti ljude na tjelesnu aktivnost i zdraviji način života