Čokoladna torta od prosa

Čokoladna torta od prosa

 

Ispis

Čokoladna torta od prosa

Sastojci

Podloga

  • 80 gr tostiranih badema
  • 10 gr zobenih pahuljica
  • 50 gr datulja prethodno ih namočiti u vodi sat-dva
  • 1 žlica kakao praha

Čokoladna krema od prosa

  • 100 gr prosa
  • 3.5 dl bademovog mlijeka
  • 120 gr datulja prethodno ih namočiti u vodi sat-dva
  • 50 gr kokos kreme obično se prodaje u tvrdom bloku od 200g, a možete je naći u većini trgovina zdrave hrane
  • 100 gr tamne čokolade
  • 100 gr pečenih lješnjaka samljevenih
  • 1-2 žlice bademovog mlijeka
  • malo agave ili sirupa od datulja ako je potrebno dodatno zasladiti

Čokoladni preljev

  • 100 g kokos kreme stvrdnuti dio iz limenke kokosovog mlijeka
  • 60 g tamne čokolade
  • 2-3 žlice agave

Upute

Podloga

  1. Obložite dva kalupa za tortu promjera 10-11 cm papirom za pečenje. 
  2. Stavite bademe i zobene pahuljice u multipraktik i sameljite ih. Možete ih prethodno samljeti i pomoću mlinca za kavu. Dodajte ocijeđene datulje i kakao prah te miksajte dok se smjesa ne poveže. 
  3. Dobivenu smjesu rasporedite ravnomjerno u oba kalupa i dobro pritisnite žlicom ili rukama. Stavite u frižider dok se priprema krema.

Čokoladna krema s prosom

  1. Dobro operite proso i stavite ga u lonac zajedno sa 3.5 dl bademovog mlijeka. Pustite da uzavre te kuhajte na laganoj vatri otprilike 15 minuta (povremeno miješajte i pazite da se ne prekuha te ne upije puno vode). 
  2. Uklonite s vatre. Ukoliko je nakon kuhanja ostalo još malo mlijeka, dobro ga ocijedite i ostavite da se skroz ohladi. 
  3. U malom lončiću na laganoj vatri otopite kremu od kokosa i čokoladu. 
  4. Ohlađeni proso stavite u blender i dodajte ocijeđene datulje. Miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Smjesi dodajte mljevene lješnjake, otopljenu čokoladu i 1-2 žlice bademovog mlijeka te nastavite miješati dok ne nastane glatka čokoladna krema. Po potrebi još zasladite.

  5. Drugi način je da, nakon što ste u blenderu dobro zajedno izmiksali ocijeđene datulje i proso, smjesu premjestite u zdjelu, dodate sve ostale sastojke te miksate ručnim mikserom dok se svi sastojci ne povežu.
  6. Gotovu čokoladnu kremu rasporedite ravnomjerno u oba kalupa i izravnajte. 
  7. Torte stavite u frižider preko noći. 

Čokoladni preljev

  1. Otopite čokoladu na laganoj vatri. Stavite sa strane da se malo ohladi. 
  2. U blender stavite kokos kremu, otopljenu čokoladu i agavu te kratko miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Koristeći žlicu pažljivo prelijte ohlađene torte. Stavite kratko u frižider da se čokoladni preljev stisne. 
  3. Ukrasite po želji.

Napomena

Za ovaj recept koristila sam kokos kremu, a kako mnoge ljude zbunjuje razlika između kokos kreme, kokosovog ulja i kokosovog mlijeka pa ponekad čak i prodavači ne znaju razliku, evo ukratko objašnjenja. Kokos krema je čvrsti, koncentrirani blok nezaslađenog, dehidriranog kokosovog “mesa” koje se samlije kako bi se dobila čvrsta, bijela krema.

Na sobnoj temperaturi je u krutom obliku, iako za velikih ljetnih vrućina prelazi u tekućinu.

Prije korištenja je trebate otopiti na laganoj vatri. Lagano je isjeckati nožem, ili čak izrendati, kako bi se što prije otopila.

Možete je naći u trgovinama zdrave hrane u pakiranju od 200g.

Pogledajte slijedeći link da vidite o čemu se radi:
https://www.amazon.de/Amaizin-Organic-Creamed-Coconut-Pack/dp/B00DDJZVC2/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1523436721&sr=8-1&keywords=amaizin+organic

 


Možda će vam se svidjeti

Brownies od crnog graha

Brownies od crnog graha

  Ispis Brownies od crnog graha Sastojci 1.5 šalica kuhanog crnog graha otprilike 300 g ocijeđenog 2 chia jaja (zamjena za 2 jaja od chia sjemenki) 2 žlice samljevenih chia sjemenki + 5 žlica vode, promiješati i ostaviti da odstoji 5-10 minuta 50 gr tostiranih […]

Muffini od čokolade i slanutak brašna

Muffini od čokolade i slanutak brašna

  Ispis Muffini od čokolade i slanutak brašna Sastojci 120 g slanutak brašna 40 g zobenog brašna 50 g kakao praha 70 g kokos šećera 2 žličice praška za pecivo 100 g kikiriki maslaca 1 chia ‘jaje’ 2.5 dl bademovog mlijeka Upute Pećnicu zagrijte na […]



Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *