Čokoladni brownie od heljde i lješnjaka

Čokoladni brownie od heljde i lješnjaka
Ispis

Čokoladni brownie od heljde i lješnjaka

Sastojci

Prvi sloj

  • 30 g ekspandirane riže
  • 1 žlica sirupa od datulja

Brownie

  • 100 g heljde prethodno namočiti 3-4 sata
  • 3 dl mlijeka od badema ili nekog drugog po želji
  • 200 g datulja prethodno ih namočiti minimum 2 sata
  • 150 g lješnjaka pečenih i samljevenih
  • 1 žlica kakao nibsa ukoliko ih nemate, slobodno preskočite 🙂
  • 1 žlica kakao praha
  • 100 g tamne čokolade
  • 6 žlica kokosovog ulja
  • 1 žlica sirupa od datulja ako je potrebno dodatno zasladiti

Čokoladni preljev

  • 100 g kokos kreme stvrdnuti dio iz konzerve kokosovog mlijeka
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 80 g tamne čokolade
  • 2 žlice kakao praha
  • 4-5 žlica sirupa od datulja

Upute

Prvi sloj

  1. Obložite četvrtasti kalup (20 x 20 cm) papirom za pečenje. Stavite ekspandiranu rižu i sirup od datulja u malu zdjelicu i promiješajte sa žlicom dok se ne poveže. Rižom prekrijte dno kalupa.

Brownie

  1. Nakon što je heljda bila potopljena par sati, dobro je ocijedite i stavite u lonac zajedno sa 3 dl bademovog mlijeka. Pustite da uzavre te kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta (heljda se ne smije prekuhati). Uklonite s vatre. Heljdu ocijedite ukoliko je još ostalo malo tekućine i ostavite da se skroz ohladi. 
  2. U malom lončiću otopite kokosovo ulje i čokoladu. 
  3. Kada se heljda ohladila, stavite je u blender i dodajte ocijeđene datulje. Miksajte dok se sve ne sjedini.
  4. Premjestite smjesu u zdjelu te dodajte sve ostale sastojke. Lješnjake možete samljeti ili narezati na sitno tako da ostanu komadići. Običnim mikserom samo lagano promiješajte dok se sve ne poveže. 
  5. Gotovu smjesu rasporedite ravnomjerno po kalupu (preko sloja ekspandirane riže) i dobro pritisnite žlicom ili rukama. 

  6. Brownie stavite u frižider preko noći.  

Čokoladni preljev

  1. Otopite čokoladu i kokosovo ulje na laganoj vatri. Stavite sa strane da se malo ohladi. 
  2. U blender stavite kokos kremu, kakao prah, otopljenu čokoladu i sirup od datulja te kratko miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Kremom premažite ohlađene brownieje. Stavite kratko u frižider da se krema stisne. 
  3. Brownije izrežite na kocke. 

Možda će vam se svidjeti

Čokoladni puding od avokada

Čokoladni puding od avokada

  Ispis Čokoladni puding od avokada Sastojci 1 avokado srednje veliki 2 žlice kakao praha 5 žlica agave ili sirupa od datulja 2-3 žlice bademovog mlijeka Upute Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Poslužite u čaši te ukrasite nasjeckanom čokoladom i […]

Čoko keksi sa lješnjacima i teff brašnom

Čoko keksi sa lješnjacima i teff brašnom

  Ispis Čoko keksi sa lješnjacima i teff brašnom Sastojci 100 gr teff brašna 30 gr brašna od bijele riže 20 gr tapioka brašna 100 gr tostiranih lješnjaka mljevenih 50 gr kakao praha 70 gr kokos šećera 2 žličice praška za pecivo 100 gr kokos […]



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *