Čokoladni brownie od heljde i lješnjaka

Čokoladni brownie od heljde i lješnjaka
Ispis

Čokoladni brownie od heljde i lješnjaka

Sastojci

Prvi sloj

  • 30 g ekspandirane riže
  • 1 žlica sirupa od datulja

Brownie

  • 100 g heljde prethodno namočiti 3-4 sata
  • 3 dl mlijeka od badema ili nekog drugog po želji
  • 200 g datulja prethodno ih namočiti minimum 2 sata
  • 150 g lješnjaka pečenih i samljevenih
  • 1 žlica kakao nibsa ukoliko ih nemate, slobodno preskočite 🙂
  • 1 žlica kakao praha
  • 100 g tamne čokolade
  • 6 žlica kokosovog ulja
  • 1 žlica sirupa od datulja ako je potrebno dodatno zasladiti

Čokoladni preljev

  • 100 g kokos kreme stvrdnuti dio iz konzerve kokosovog mlijeka
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 80 g tamne čokolade
  • 2 žlice kakao praha
  • 4-5 žlica sirupa od datulja

Upute

Prvi sloj

  1. Obložite četvrtasti kalup (20 x 20 cm) papirom za pečenje. Stavite ekspandiranu rižu i sirup od datulja u malu zdjelicu i promiješajte sa žlicom dok se ne poveže. Rižom prekrijte dno kalupa.

Brownie

  1. Nakon što je heljda bila potopljena par sati, dobro je ocijedite i stavite u lonac zajedno sa 3 dl bademovog mlijeka. Pustite da uzavre te kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta (heljda se ne smije prekuhati). Uklonite s vatre. Heljdu ocijedite ukoliko je još ostalo malo tekućine i ostavite da se skroz ohladi. 
  2. U malom lončiću otopite kokosovo ulje i čokoladu. 
  3. Kada se heljda ohladila, stavite je u blender i dodajte ocijeđene datulje. Miksajte dok se sve ne sjedini.
  4. Premjestite smjesu u zdjelu te dodajte sve ostale sastojke. Lješnjake možete samljeti ili narezati na sitno tako da ostanu komadići. Običnim mikserom samo lagano promiješajte dok se sve ne poveže. 
  5. Gotovu smjesu rasporedite ravnomjerno po kalupu (preko sloja ekspandirane riže) i dobro pritisnite žlicom ili rukama. 

  6. Brownie stavite u frižider preko noći.  

Čokoladni preljev

  1. Otopite čokoladu i kokosovo ulje na laganoj vatri. Stavite sa strane da se malo ohladi. 
  2. U blender stavite kokos kremu, kakao prah, otopljenu čokoladu i sirup od datulja te kratko miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Kremom premažite ohlađene brownieje. Stavite kratko u frižider da se krema stisne. 
  3. Brownije izrežite na kocke. 

Možda će vam se svidjeti

Čokoladna torta od prosa

Čokoladna torta od prosa

  Ispis Čokoladna torta od prosa Sastojci Podloga 80 gr tostiranih badema 10 gr zobenih pahuljica 50 gr datulja prethodno ih namočiti u vodi sat-dva 1 žlica kakao praha Čokoladna krema od prosa 100 gr prosa 3.5 dl bademovog mlijeka 120 gr datulja prethodno ih […]

Brownies od crnog graha

Brownies od crnog graha

  Ispis Brownies od crnog graha Sastojci 1.5 šalica kuhanog crnog graha otprilike 300 g ocijeđenog 2 chia jaja (zamjena za 2 jaja od chia sjemenki) 2 žlice samljevenih chia sjemenki + 5 žlica vode, promiješati i ostaviti da odstoji 5-10 minuta 50 gr tostiranih […]



Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *