Rich Roll

Rich Roll

Na ovaj podcast smo naišli nakon što smo pročitali njegovu knjigu “Finding Ultra”. To je priča o osobnoj transformaciji u kojoj se autor uoči svog 40. rođendana odlučuje potpuno promijeniti svoj život jer osjeća da više nije u dobroj formi. U kratkom vremenu postaje vegetarijanac, a zatim vegan, i sebi zadaje do tada nezamislivi cilj: završiti *Ultraman World Championship utrku “Epic 5”. To je utrka koja se sastoji od pet uzastopnih Ironman triatlona na pet različitih havajskih otoka u vremenu ne dužem od tjedan dana.

U 2008. godini postaje prvi vegan koji je uspijeva završiti (i to u top 10). U 2009., usprkos ozljedi, završava je i drugi put, ovaj put zauzimajući 6. mjesto.

Ovo je priča o nevjerovatnoj transformaciji koja dokazuje da je potrebna samo želja i snaga volje kako bi uspjeli ostvariti svoje snove.

Njegovu drugu knjigu, “The Plantpower Way”, također možete naći u našoj biblioteci. Ima više od 120 ukusnih recepata laganih za pripremu.

U svom podcastu Rich Roll razgovara sa raznim gostima: običnim ljudima koji su doživjeli velike osobne transformacije, kao i mnogim slavnim osobama poput Jack Canfielda (autora knjige “Chicken soup for the soul”), Arianne Huffington (direktorice Huffington Posta), Russella Simmonsa (Hip-hop mogula i direktora mnogih modnih i muzičkih kompanija), Deana Karnazesa (jednog od najboljih ultramaratonaca na svijetu) …

Stvarno obožavamo njegov iskren, opušten i prizemljen pristup zdravoj prehrani, duhovnosti i zdravom načinu života.

U svakoj epizodi vodi razgovore sa nekim od najbistrijih, najprogresivnijih umova današnjice iz područja zdravlja, fitnessa, prehrane, umjetnosti, poduzetništva i duhovnosti.

Namjera ovog podcasta, prema njegovim riječima, jest da vas potakne na promjene, educira, inspirira i osposobi da uronite duboko u sebe, a sve kako bi pronašli i oslobodili onaj autentični dio sebe koji vas čini jedinstvenima.

 

Napravili smo selekciju nama najomljenijih epizoda iz područja prehrane:

 

RRP7, 199: Micheal Greger MD – liječnik i zagovarač veganske prehrane. Njegova web stranica nutritionfacts.org pruža besplatne informacije i novosti iz svijeta nutricionizma

Epizoda 7 – Micheal Greger priča općenito o značaju Omega-3 u veganskoj prehrani, učinku antioksidanata na opravak prilikom vježbanja, te o potrebnom unosu proteina.

Epizoda 199 – Micheal Greger o svojoj novoj knjizi “How not to die”.

 

RRP26: Frutarijan i ultramaratonac Michael Arnstein

Epizoda 26 – Michael Arnstein priča o frutarijanskoj ishrani koja mu je pomogla pri ostvarenju vrhunskih postignuća u svijetu sporta.

 

RRP041, 066, 223: John Joseph: punk ikona, vegan i ultramaratonac

Epizoda 41 – John Joseph priča o svom životnom putu – o mladosti ispunjenoj nasiljem i drogama, o danima kada je bio pjevač hardcore benda, o današnjem životu triatlonca, vegana i aktiviste, te o važnosti veganskog načina života i duhovnosti.

Epizoda 66 – Nastavljajući se na prethodno gostovanje John Joseph priča o raznim temama: o životu na ulici, GMO-u, Monsantu, čudnoj povijesti aspartama, važnosti proširene svijesti, problemima sa terminom “vegan”, te što znači stvarno biti punk u današnje vrijeme.

Epizoda 223 – u ovoj epizodi pričaju o njegovom prijelazu na veganski način života, njegovom rastu kao pisca, eksploziji kulture 70-ih u New Yorku, Ironman utrci, pomaganju djeci kroz edukaciju i mentorstvo, moći PMA-a (Positive Mental Attitude), farmaceutskim tvrtkama i borbi protiv veganskog elitizma.

 

RRP044: Prevencijski kardiolog Joel Kahn, M.D.: autor knjige “How to Prevent & Reverse Heart Disease on a Plant-Based Diet”

Epizoda 44 – Tema ove epizode je kako prehrana namirnicama biljnog porijekla može prevenirati i izliječiti srčane bolesti.

 

RRP45: Vegan UFC borac Mac Danzig

Epizoda 45 – Kako biti veganski sportaš kada vaš uspjeh ovisi o brutalnoj snazi, brzini i vrhunskoj okretnosti? Osim odgovora na ovo pitanje, saznat ćete i o njegovom eksperimentiranju sa 80/10/10 prehranom gdje 80% kalorija dolazi od ugljikohidrata, 10% od proteina i 10% od masti.

 

RRP047: Joe Cross, autor dokumentarca “Fat, Sick & Nearly Dead”

Epizoda 47 – Govori se o tome kako je Joe izgubio 50kg, dobio natrag svoj život i zdravlje, te pokrenuo pokret Reboot.

 

RRP54: Matt Frazier: blogger i vlasnik stranice No Meat Athlete

Epizoda 54 – Matt Frazier je pokrenuo “No Meat Athlete” web stranicu kao osobni projekt gdje opisuje svoje eksperimeniranje sa hranom i fitnessom, a koja se transforimirala u jedan od vodećih izvora informacija na webu sa temom trčanja i prehrane bazirane na namirnicama biljnog porijekla.

 

RRP56: Chef AJ – Od Junk Food Vegana do Chefa koji kuha samo sa cjelovitim namirnicama

Epizoda 56 – Tema ove epizode je priča o transformaciji junk food vegana sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i ovisnosti o hrani u aktivisticu i promotoricu zdravog načina života.

 

RRP62: David Simon, autor knjige Meatonomics

Epizoda 62 – U ovoj epizodi otkrivaju način na koji mesna i mliječna industrija koriste sav potencijal ekonomije, marketinga i zakonodavstva kako bi utjecale na (ne)svjesnost kupaca o hrani koju konzumiraju.

 

RRP63: Kako je Josh LaJaunie izgubio 100kg na ishrani namirnicama biljnog porijekla

Epizoda 63 – Još jedna priča osobne transformacije o tome kako je Josh izgubio 100kg, savladao prepreke i kompletno promjenio svoj život otkrivši strast za trčanjem.

 

RRP79: T. Colin Campbell, autor knjige Kineska studija

Epizoda 79 – Tema ove epizode je knjiga Kineska studija, dr. T. Colin Campbell-a, kako je nastala, pokušaji da ju se diskreditira. Istovremeno saznajemo i o dobrobitima prehrane bazirane na namirnicama biljnog porijekla.

 

RRP109: Kathy Freston, autorica knjiga The Lean, Veganist, Quantum Wellness i Quantum Wellness Cleanse

Epizoda 109 – Govori o zamkama perfekcionizma pri prijelazu na zdraviji način života.

 

RRP112: Chef Bryant Terry – zašto bi dobra hrana trebala biti svačije svakodnevno pravo

Epizoda 112 – Tema ove epizode je hrana kao platforma za stvaranje boljih društvenih zajednica, te hrana kao pokretač društvene pravde.

 

RRP113: David Clark: Kako je jedan čovjek prevazišao alkoholizam, izgubio 75kg te završio Badwater, najtežu utrku na svijetu

Epizoda 113 – Još jedna priča o osobnoj transformaciji, a koja opisuje put od 160kg teškog, prerano ostarjelog alkoholičara, do uspješnog vegan ultramaratonca.

 

RRP129: Kako možemo promjeniti industriju hrane – sa aktivisticom “Food Babe” Vani Hari

Epizoda 129 – Što proizvođači hrane ne žele da znamo o sastavu njihovih proizvoda?

 

RRP128: Da li se maslac stvarno vraća? Intervju sa kardiogologom Joel Kahnom, MD

Epizoda 128 – Govori o zdravstvenim posljedicama dijete s visokim udjelom masti i malim udjelom ugljikohidrata, da li je sve što znamo o zasićenim mastima krivo, koji su rizici trenda stavljanja maslaca ili kokosovog ulja u jutarnju kavu, tko je Ancel Keys i što znamo iz njegovih nutricionističkih studija, te koji je utjecaj kolesterola na zdravlje srca i arterija.

 

RRP150: Naša krivo usmjerena opsjednutost proteinom: liječnik Garth Davis iznosi svoje mišljenje o HFLC dijeti, te kako odvojiti činjenice od popularne fikcije

Epizoda 150 – Govori o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla, o posljedicama dugotrajne prehrane bazirane na proteinima, o vezi između mesne prehrane i dijabetesa, o tome da li je gluten stvarno štetan, te o razlikama između životinjskog i biljnog proteina.

 

RRP160: Igrač NFL-a David Carter o tome kako ga je veganska ishrana napravila boljim igračem i boljim čovjekom

Epizoda 160 – David priča o vezi između veganske prehrane i povećanja energije, smanjenja vremena oporavka nakon treninga, te produljenja izdržljivosti.

 

RRP164: Kako je Chef Seamus Mullen iskoristio holističku medicine da se izliječi

Epizoda 164 – pričaju o raznim temama: Kako se Chef Seamus Mullen izlječio od autoimunog reumatoidinog arthritisa,  o njegovom bliskom susretu sa smrću, o važnosti zdravog školskog obroka, važnosti fizičkog i mentalnog zdravlja, posvećenosti osobnom rastu i promjeni, važnosti zdravog mikrobioma.

 

RRP175: Kako je Adam Sud izgubio 50kg, rješio se ovisnosti o Adderall-u, izliječio svoj dijabetes i pronašao život

Epizoda 175 – Ova epizoda je razgovor o ovisnosti, prehrani i pronalasku sebe. Priča o čovjeku koji se potpuno izgubio u mraku ovisnosti o drogama i hrani te njegovom potpuno novom načinu života.

 

RRP176: Cowspiracy: kako mesna industrija šteti okolišu i što mi kao pojedinci možemo napraviti kako bi to spriječili

Epizoda 176 – Tema ove epizode je učinak koji mesna industrija ima na okoliš.

 

RRP192: Živi prljavo, jedi čisto: liječnica Robynne Chutkan govori o mikrobiomu

Epizoda 192 – Tema ove epizode je mikrobiom – priča se o opasnosti od prevelike čistoće, zašto treba izbjegavati carski rez, opasnosti antibiotika, poveznici antibiotika i autoimunih bolesti, utjecaju mikrobioma na našu prehranu, efikasnosti probiotika i fermentirane hrane te utjecaju modernih proizvoda i okoliša na ekosistem našeg tijela.

 

RRP201: Patrik Baboumian: veganski Strongman svjetski rekorder i zašto je suosjećanje njegova najveća snaga

Epizoda 201 – U ovoj epizodi obrađuju razne teme: njegovo obaranje svjetskog rekorda na Toronto Vegestu, život bodibildera, steroidi i alkohol, suosjećanje sa životinjama, Gestalt psihologija, dobrobiti odricanja od mesa, svijet Strongman natjecanja, nedostatak željeza, utjecaj mliječnih proizvoda na osteoporozu, prednost proteina soje pred mliječnim proteinom, mit povezanosti muškosti i mesa, a opisuju i njegovu dnevnu rutinu i trening.

 

RRP220: Oblikujući budućnost hrane sa Matthew Kenneyem

Epizoda 220 – Razgovor o dobrobiti prehrane sirovim namirnicama, izazovu pripremanja sirove hrane za modernu klijentelu,o praktičnosti sirove prehrane te kako boljom edukacijom povećati svjesnost o prehrani namirnicama biljnog porijekla.

 

RRP223: Stephen & David Flynn su The Happy Pear

Epizoda 223 – Ova epizoda je eksplozija čiste energije, razuzdane pozitivnosti i zaraznog entuzijazma koja će vas inspirirati i potaknuti na promjene u vlastitom životu.

 

RRP240: Dr. Melanie Joy, autorica knjige Going Beyond Carnism: Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows

Epizoda 240 – Teme ove epizode su karnizam, porast broja proizvoda koji čine alternativu mesnim i mliječnim proizvodima, povezanost muškosti sa jedenjem mesa, efektivno promoviranje veganstva.

 

RRP242: Liječnik Neal Barnard, o moći prehrane da prevenira i preokrene bolesti srca, dijabetes i Alzheimer-a

Epizoda 242 – Tema ove epizode je odgovornost pojedinca za svoje vlastito zdravlje

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *