Vege vodič kroz Split

Vege vodič kroz Split

Veganska kuhinja sigurno nije prva stvar koja vam padne na pamet kada pomislite na Hrvatsku, a naročito Dalmaciju. Prva asocijacija su obično riba ili meso, obilato zaliveni maslinovim uljem i posluženi uz čašu vina. Iako ovakva vrsta hrane još uvijek prevladava, ako ste vegan ili vegetarijanac, nećete ostati gladni. Danas u Splitu postoji rastuća veganska i vegetarijanska scena  i otvara se sve više trgovina zdrave hrane. Također sve više restorana nudi veganske i bezglutenske opcije.

Restorani

Makrovega

Jedan od prvih veganskih/vegetarijanskih restorana u Splitu. Hrana se priprema od lokalnih, organskih i svježih sastojaka. Svaki dan je u ponudi specijalitet dana, a uz to imate i uobičajene “klasike” kao što su veganski burrito, veganski burger od konoplje, sendviči od tofua ili tempeha, … Ako imate specifične prehrambene zahtjeve kao npr. izbjegavanje proizvoda koji sadrže gluten, osoblje je dobro informirano i više nego spremno da vam pomogne u odabiru jela. Restoran ne poslužuje alkohol niti je dozvoljeno pušenje pa pruža mirnu oazu zdravlja u srcu grada.

Posjetite njihovu web stranicu www.makrovega.hr za više informacija.

UpCafe

Naše omiljeno mjesto koje vodi isti tim iz Makrovege. Kvaliteta i usluga su na visokom nivou, a osoblje je vrlo ljubazno i prijateljski rasploloženo. U ponudi je mnogo opcija kao što su sendviči, burrito, pizze, odlične veganske i vegetarijanske slastice, glavni obroci kao što je proteinski obrok sa tempehom, sejtanom, tofuom, blitvom i prosom…

Posjetite njihovu web stranicu www.upcafe.hr za više informacija.

Marta’s Veggie Fusion

Marta’s Veggie Fusion se nalazi u samom srcu Dioklecijanove palače, udaljena tek nekoliko koraka od Peristila. Ponuda se sastoji od dnevnih specijaliteta u obliku variva, beet-burgera, bean-burgera, kolača i sendviča. Osoblje je prijateljski raspoloženo i uslužno te veoma dobro informirano o hrani. Također imaju i veliki izbor piva, od lokalnih craft piva do svjetskih klasika.

Pogledajte njihovu Facebook stranicu za više informacija.

Vege

Smješten je u centru grada, pored zelene tržnice (Pazara). Malo mjesto gdjee možete sjesti i pojesti brzi obrok ili naručiti take-away i sjesti na obalu koja je udaljena tek nekoliko minuta. U ponudi su povrće, basmati riža, veggie burgeri, odresci od soje, sendviči od tofua ili sejtana, burrito, palačinke, voćne salate, sokovi i hladni čajevi. Vege je otvoren od travnja do rujna.

Link na mapu

Superfood Juice & Smoothie Bar

Smješten je van centra grada. Ovo nije veganski restoran jer u ponudi imaju jela s ribom, ali uvijek možete pronaći nešto za sebe. U ponudi su sirove torte, palačinke, sendviči, glavna jela, salate, doručak, smoothiji i sokovi.

Više informacija možete naći na njihovoj Facebook stranici

Matoni

Još jedno ne-vegansko mjesto, ali koje u ponudi ima veganski i bezglutenski meni. Poslužuju muffine od leće, salatu od kikirikija i suhih krušaka, razne veganske salate, domaću zelenu pastu, veganske slastice….

Posjetite njihove web stranice www.ma-toni.com za više informacija.

Trgovine zdrave hrane i tržnica

Ako imate pristup kuhinji, postoji veliki broj trgovina zdrave hrane po cijelom gradu. U njima ćete naći veliki izbor proizvoda u rinfuzi kao što su žitarice i mahunarke, proizvode od soje, bezglutenske proizvode, voće i povrće…

Bio&Bio

Lanac trgovina zdrave hrane na tri lokacije u gradu: Morpurgova poljana 2 u centru grada, Ruđera Boškovića bb (Split 3) i u trgovačkom centru City Center One. U ponudi imaju veliki izbor organskih proizvoda viskoke kvalitete te širok izbor veganskih, vegetarijanskih i bezglutenskih proizvoda. Osoblje je veoma uslužno, prijateljski raspoloženo te jako dobro informirano.

Više možete saznati na njihovim stranicama www.biobio.hr

Evergreen

Besplatna dostava svježeg, lokalno uzgojenog, organskog voća i povrća je ono po čemu se Evergreen razlikuje od ostalih dućana zdrave hrane. Na svojoj Facebook stranici objavljuju trenutnu ponudu, a možete ih kontaktirati sa vašom narudžbom putem Facebook messengera, broja telefona ili web stranice. Uz odličnu ponudu voća i povrća, u ponudi imaju proizvode u rinfuzi, superhranu, dodatke prehrani, začine, ulja, bezglutenske proizvode…

Za cijelu ponudu pogledajte njihovu web stranicu ili Facebook stranicu.

BioPlanet

U podrumu Joker centra nalazi se mali, ali dobro opremeljeni dućan sa dobro informiranim osobljem. U ponudi imaju veliki izbor žitarica, mahunarki i orašastih plodova u rinfuzi te sasvim solidan izbor proizvoda kao što su bezglutenska brašna, veganski sirevi, superhrana, …

Za više informacija posjetite njihovu Facebook stranicu

Refužo

Još jedan lanac trgovina zdrave hrane sa odličnim izborom proizvoda u rinfuzi i jako prihvatljivim cjenama. Nalazi se na pet lokacija u Splitu: Dinka Šimunovića 2a, Matoševa bb, Varaždinska 53, Kralja Zvonimira 24 i u Vukovarskoj ulici.

Za više informacija posjetite njihovu Facebook stranicu

Zdravi đir

Mali dućan zdrave hrane sa solidnim izborom proizvoda u rinfuzi i ostalog. Nalaze se vrlo blizu centra, na nekoliko minuta hoda od zelene tržnice.

Za više informacija posjetite njihovu Facebook stranicu

Zdravi bili

Mali dućan zdrave hrane sa velikim izborom suplemenata i pakiranih proizvoda. Vrlo blizu centra i zelene tržnice.

Za više informacija posjetite njihovu web stranicu www.zdravibili.hr

Splitska zelena tržnica ili, kako je mi zovemo, Pazar

Jedan od simbola Splita, živopisno i šarmanto mjesto koje jednostavno morate posjetiti. Nalazi se uz sam istočni zid Dioklecijanove palače pored crkve sv.Dominika. Ako želite osjetiti pravi duh grada, ovo je pravo mjesto. Otvoreno je sedam dana u tjednu od 6:30 ujutro do 2:00 popodne. Ovdje ćete naći veliki izbor svježeg voća i povrća, orašastih plodova, maslinovog ulja, cvijeća…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *